Hur musiker bevarar sin embouchure efter ett tandläkarbesök

Vi vet att alla måste gå till tandläkaren och att alla har annorlunda tänder och munnar. Vissa personer använder dock munnen på olika sätt än vad genomsnittspersonen gör. Idag ska vi gå djupare på ämnet musiker och hur jag som användare av ett blåsinstrument kan på bästa sätt ta hand om min mun och tänder. Vi ger ett par tips hur du kan fortsätta spela på topp samt hur du kan göra dina tänder vita.

Musiker som använder sig av munnen för att spela instrument har ett flertal speciella behov som det är viktigt att tandläkaren är medveten om. Minsta förändring i deras mun, vare sig det handlar om tänder, tunga eller käke, kan avsevärt påverka hur de spelar sina instrument. Tänk dig att stoppa in en tandställning för både övre och undre tandraden – det påverkar mycket i munnen.

Enligt en artikel från Dental24 2016, vilket är en webbaserad tidning och blogg för svenska tandläkare, måste därför musiker visas särskild uppmärksamhet när det gäller tandvård.

Förändringar på tänderna påverkar ditt embouchure

En viktig del av en musikers liv är något som kallas för embouchure, vilket är ”det begrepp blåsmusiker använder när de hänvisar till hur deras munnar vilar mot det instrument de spelar. Embouchure syftar alltså på användningen av läppar, tänder, tunga, mun, och ansiktsmuskler mot ett munstycke för att skapa god ton, räckvidd och uthållighet medan de spelar ett bleck/blåsinstrument.”

Lennart Mårtensson som är huvudförfattare till artikeln säger att kraven på embouchure skiljer sig beroende på vilket instrument man spelar. “Även det minsta tand ingreppet kan påverka embouchuren”, säger han.

Lennart Mårtensson råder musiker att berätta för sina tandläkare om hur de spelar sina instrument och till och med ta med sig instrumentet till tandläkaren för att visa exakt hur instrumentet spelar. Det är också en bra idé för musiker att spara ett extra munavtryck så att de i nödsituation kan visa tandläkaren hur munnen ska se ut.

Vissa behandlingar är särskilt viktiga för bleck/blåsinstrumentmusiker. “Främre tandvård som t.ex. bindning och faner kan avsevärt ändra sättet man som musiker rör på munnen medan man spelar sitt instrument,” säger Lennart Mårtensson. “Därför är det väldigt viktigt att musiker diskuterar behandlingar med sin tandläkare för att tillsammans komma fram till den bästa lösningen utan att ändra sin embouchure.”

Vita tänder för att matcha trenden

Det finns även en tredje aspekt för musiker att tänka på; den estetiska. Som musiker blir man en publik person och omgivningen ställer vissa estetiska krav på ens mun och tänder. Idag använder musiker sig av tandblekning för att förbättra sitt leende och helhetsintryck både på och utanför scenen. Enligt Vita Tanden, som är störst på tandblekning i Sverige, så kommer många aspirerande musiker till dem för att diskutera tandblekning.

”Förr var det mest yngre personer som blekte tänderna, men vi har de senaste åren sett att det är en trend som sprids, och framförallt bland artister, TV-profiler och andra personer som syns ofta på bild eller skärm.”

Att bleka tänderna klassificeras som ett mindre estetiskt ingrepp, men lämnar inga biverkningar samt påverkar en musikers embouchure. Det är således en harmlös metod för en musiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *