Svensk Blues

Cornelis & grabbarna (Foto: Wikipedia)

Det har sporadiskt spelats blues i Sverige sedan jazzen introducerades i landet i början av 1900-talet. Charlie Norman gjorde framförallt pianoboggien populär från 40-talet På 50-talet släppte Povel Ramel och Ove Thörnqvist vars en svensk blueslåt och senare gjorde även Cornelis Wreeswijk lite blues, men det tog fram till 1960-talet innan vi hade mer renodlade svenska bluesartister. Bland de första var till exempel Peps Persson, Per “Slim” Notini, Bill Öhrström, Guy Öhrström. Rolf Wikström, Sven Zetterberg, Totta Näslund, Eric Bibb och Calle Engstöm. Den sistnämnde är kanske den som gjort mest för att sprida svensk blues till en bredare publik.

1994 startade han, tillsammans med Lars Hamnede och Anders Erlandsson Mönsterås Bluesfestival, numera Blues & Rootsfestival, för att fira Mönsterås Bluesbands 20-årsjubileum. Festivalen hålls i slutet av maj varje år och är en av Sveriges största bluesfestivaler. Under dagtid stängs Storgatan i Mönsterås av för biltrafik och band står och spelar på flera platser längs med gatan. Denna del av festivalen är gratis och har utformats till en folkfest. På kvällen spelas det inomhus. Både svenska och utländska artister deltar  Många svenska bluesartister har blivit mer kända efter att ha spelat här. Det delas även ut ett pris, årets Mönsterås Blues Stipendium till en person eller ett band som betytt mycket för svensk blues.

2016 tilldelades Ulf Sandström detta stipendium, vilket ni kan se här.

Övriga svenska bluesartister av vikt

Slim Notini bildade 1962 tillsammans med Bill och Guy Öhrström bluestrion, Slim´s Bluesgang, numera Bill, Slim & Guy. Troligtvis Sveriges första bluesband och de spelar fortfarande, vilket gör dem till världens äldsta intakta band! Slim är troligtvis också den internationellt mest kända svenska bluesartisten efter att han 1967 medverkat på Magic Sams debutskiva West Side Soul. En skiva som senare kom att bli kultförklarad och är en av de mest kända i Chicagobluesens historia.

Rolf Wikström fick sitt första genombrott med just Slim´s Bluesgang 1971 men har sedan gjort sig känd under eget namn. För sina tolkningar av Nils Ferlins texte, fick han 1989 Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris.1995 fick han Stockholms stads Bellmanpris och 2015 var han nominerad till Cornelispriset. Roffe är blues rakt igenom. Två av svensk blues frontfigurer har gått bort under 2000-talet. Totta Näslund dog i cancer 2005 och Sven Zetterberg dog 2016.

På den kvinnliga sidan har den svenska blueshimlen inte haft så många stjärnor, i stort sett bara Louise Hoffsten, men de nya svenska bluesbanden ger hopp även här. Ta till exempel Virginia and Skybenders, som vann Scandinavian Blues Contest 2014, eller Ida Bang & The Blue Tears som vann samma tävling 2015. Inte att förglömma det kvinnliga löst sammansatta blueskollektivet Ladies got the blues, för att nämna några.

Exempel på andra nu verksamma svenska bluesartister som är intressanta är Headline Bluesband, Tom & The Backstackers, Ulf Sandström (främst känd som Boogie Woogiepianist), Bottleneck John och förstås gamla Mönsterås Bluesband, MBB som nu har 40 år på nacken. Det finns flera, många flera men vi kan inte räkna upp alla här. Dock kan det konstateras att den svenska bluesen lever och frodas, men att den behöver synliggöras, för den lever en tynande tillvaro i medias utbud.